Pécs - Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. | NÖF

Pécs, Idrisz baba türbéje

 

Látogasson el a dervisek pécsi zarándokhelyére! Idrisz Baba jóslataival és gyógyító munkájával érdemelte ki, hogy szentként tiszteljék és ehhez méltó nyughelyet emeljenek számára. 

 

Az épségben fennmaradt türbe misztikus hangulatú cédrus fenyők árnyékában áll, kertjét csorgó kutak és különleges rózsák díszítik. Érdemes felkeresni, egy Pécs környéki utazás során. 

 

A műemlék előzetes bejelentkezést követően ingyenesen látogatható.

Bejelentkezés: +3620/400-9301

helyszínleírás

Hazánk 150 éves török hódoltságának nyomait Pécs városának megannyi épített öröksége őrzi. A misztikus hangulatú, cédrus fenyők árnyékában álló Idrisz Baba Türbéje, (muszlim síremlék) ma is a bektasi dervisek rendjének zarándokhelye. A szent embert, akinek hírnevét jóslatainak és gyógyító munkájának köszönhette 1593-94 körül temették a közadakozásból épített türbébe. Magyarországon tizennyolc türbe maradt fenn, de ezek közül csak kettő látogatható: a Gül Baba Türbéje Budapesten és Idrisz Baba Türbéje Pécsett, amely a csodával határos módon épségben vészelte át a századokat. Az épület berendezése a török állam adománya, kertjét a közeli erdők vadrózsáiból oltott nemes rózsák, és csorgó kutak díszítik. Udvarában árnyékos padon megpihenve elmélkedhet a látogató az egykori misztikusokról. Idrisz Baba jóslatairól, gyógyító tevékenységéről, a türbe utóéletéről, a dervis rendekről és a török kori Pécsről hallgathat érdekes idegenvezetést a síremlék látogatója.

Kapcsolat

Cím: 7624 Pécs, Nyár utca 8.
Telefon: +36 20 400 9301,
E-mail: idriszturbe@nofnkft.hu

nyitva tartás

Előzetes bejelentkezés alapján!

jegyárak

Ingyenesen látogatható!

kiállítás

Állandó kiállítás: Idrisz baba türbéje, zarándok hely és síremlék.

programok
  • Tárlatvezetés Idrisz baba élete, a dervisek a hódoltság korában. A türbe utóélete.
  • Török kori séta Pécsett Időtartam 2 vagy 4 órás séta a város oszmán emlékeivel (a belépők fizetendők).
  • Az iszlám születése a kalifátusokig, kiegészítő előadás.
látnivalók a környéken

Idrisz baba kútja, Barbakán bástya, Török kút, Dóm tér, Gázi Kászim pasa dzsámija, Jakovali pasa dzsámija, Memi pasa fürdője, dervis kolostor romjai a Tettyén, Unesco világörökség: Ókeresztény sírkamrák, Zsolnay Kulturális központ és mauzóleum, JPM múzeumok, Mecseki állatkert, Mecsextrém Park.

rendezvény helyszínfoglalás

Igény szerint – kérésre gyertyafényes nyár esti misztikus séta a türbe kertjében, szúfi versfelolvasások.

Email: rendezveny@nofnkft.hu

történet

Idrisz Baba türbéje a pécsi Rókus dombon található muszlim síremlék, a bektasi dervisek rendjének zarándokhelye. A szent embert 1593-94 körül temették a közadakozásból épített türbébe. Hírnevét jóslatainak, és gyógyító munkájának köszönhette.
Az országban tizennyolc türbe azonosítható, de csak kettő látogatható. Gül baba türbéje Budán, és Idrisz baba türbéje Pécsett, mely hihetetlen módon épségben vészelte át a századokat. A türbe berendezése a török állam adománya. Kertjét a mecseki vadrózsából oltott nemes rózsák díszítik. A türbe cédrus fenyők árnyékában áll, misztikus hangulatú csendes ligetben.
Idrisz baba jóslatairól, gyógyító tevékenységéről, és a türbe utóéletéről, a dervis rendek szerepéről kialakulásáról, a török Pécsről, vagy az iszlám történetéről is szakszerű vezetést kaphatnak az idelátogatók.