Pécel - Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. | NÖF

Pécel, Ráday-kastély

Fedezze fel az egykori kiemelkedő tudományos-kulturális élettől zajos barokk gyöngyszemet, a péceli Ráday-kastélyt! Korabeli konyha, meseszép márványistálló és egyedülálló falképek is várják a kastélyba látogatót.

 

Rendezvénnyel kapcsolatos ajánlatkérését a következő email címre várjuk: rendezveny@nofnkft.hu

helyszínleírás

Pécel Pest megyében, a fővárostól mindössze 5 km-re található. Évszázadokkal ezelőtt tudósok, írók találkozóhelye volt az itt álló, különleges hangulatú barokk kastély. A Ráday család tagjai művészetpártoló, alkotó tevékenységük révén kiemelkedtek koruk nemességéből. Ráday Gedeon egész életében a családi könyvtár tervszerű gyarapításával és a magyar irodalmi-és művészeti élet felkarolásával és népszerűsítésével foglalkozott. Mintegy tizenkétezer kötetet számláló gyűjteménye az egyes tudományágak legkiválóbb műveit, a klasszikus alapműveket és a francia felvilágosodás irodalmát reprezentálta. A péceli kastély építészeti megoldásaiban felfedezhetők a Gödöllői királyi kastély stílusjegyei. A díszterem meseszép falképeit Ráday Gedeon Bernard Picart rézmetszetei felhasználásával készíttette el. 

Kapcsolat

Cím: 2119 Pécel, Kálvin tér 1.
Telefon: +36/28-453-354
Email: radaykastely@nofnkft.hu

nyitva tartás

Hétfő kivételével minden nap 8.00-16.00 óráig.

Tárlatvezetés indul: 8:15; 9:15; 10:15; 11:15; 12:15; 13:15 14:15; 15:15 órakor!

Csoportos bejelentkezés ettől eltérő időpontban is lehetséges, előzetes egyeztetés alapján.

jegyárak

Felnőtt jegy:    1 200 Ft

 

Kedvezményes jegy:     600 Ft

– 6-26 év közötti fiatal

– 62. életévét betöltött látogató

– minimum két 18 év alatti gyermeket kísérő szülő

 

Családi jegy:     2 400 Ft

– 1 vagy 2 felnőtt + 1 vagy több gyermek 16 éves korig

 

Csoportos jegy (minimum 15 fő látogatása esetén):     960 Ft/fő

 

Helyi lakos lakcímkártyával:    400 Ft

 

Jogszabályi kedvezmények EGT állampolgárok részére: Díjmentes

– 6 év alatti gyermek

– 70. életévét betöltött látogató

– fogyatékkal élő és 1 fő kísérője

– miniszter által kiadott szakmai belépővel rendelkező látogató

– közoktatásban dolgozó pedagógus

– minimum 400 fős, országos közgyűjteményi szakmai szervezet tagja

 

A kedvezményekre való jogosultságot kérjük igazolni.

Az évközi árváltozás jogát fenntartjuk.

Újságírói igazolvánnyal előzetes bejelentkezés esetén tekinthető meg ingyenesen a kastély.

kiállítás

Állandó kiállítás: „Könyvtártól a konyháig”, a Ráday család élete

látnivalók a környéken
  • Gödöllő – Királyi Kastély
  • Monori Pincefalu
  • Vácrátót Botanikus Kert
  • Vecsés – Aeropark Repüléstörténeti Múzeum
rendezvény helyszínfoglalás

rendezveny@nofnkft.hu

történet

Bátran mondhatjuk, hogy Pécelt a Ráday-család tette az ország egyik kulturális központjává a XVIII. században. A Ráday család tagjai művészetpártoló, alkotó tevékenységük révén kiemelkedtek koruk megyei nemességéből Tevékenyen részt vettek a közéletben, a család több tagja viselt megyei és egyházi hivatalt.

 

Két és fél évszázada tudósok, írók találkozóhelye volt a péceli barokk kastély, amelynek kúria-elődjét Ráday Pál, II. Rákóczi Ferenc titkos kancellárja, a szabadságharc bukása után a hazai protestánsok vezéralakja, valamint fia építtetett. A mai kastély alapját az 1720-as években Ráday Pál tette le, majd ezt a korai épületet fia, Gedeon 1755-1766 közt bővítette. A teljes kastély, a melléképületekkel együtt 1770-re készült el, Mayerhoffer András és fia – a gödöllöi Grassalkovich-kastély építőinek – vezényletével.

 

A díszterem falképeit Ráday Gedeon Bernard Picart rézmetszetei felhasználásával készíttette el. A terem mennyezete az 1825-ös tűzvészkor leszakadt, helyreállítása sokáig váratott magára. A díszes könyvtárterem, a barokk konyha mellett mitológiai jeleneteivel és felirataival ez a terem a legkülönlegesebb az épületben.

 

A különböző szobák elnevezése általában a falakon lévő díszítés – festmények, kárpitok, falképek- témája alapján történt. Így lett Pécelen Hercules-terem és királyi szoba. Ráday Gedeon egész életében a családi könyvtár tervszerű gyarapításával és a magyar irodalmi-és művészeti élet fellendítésével foglalkozott. Mintegy tizenkétezer kötetet számláló gyűjteménye az egyes tudományágak legkiválóbb műveit, a klasszikus alapműveket és a francia felvilágosodás irodalmát reprezentálja. Végrendelete alapján a könyvtárat nem lehetett megbontani, csak egészében lehetett értékesíteni. 1861-ben a Duna-melléki Református Egyházkerület tulajdonába került, így ott épségben megőrizték védett gyűjteményként.

 

Az épületet a 20. század elejéig nem használták, majd az 1920-as években végeztettek nagyobb átalakítási munkákat. A II. világháború végén már rossz állapotban volt a kastély, melyet az 1950-es években államosítottak. Thomas Antal tervei szerint felújították, majd 1998-ig kórházként működött.
Jelenleg múzeumi kiállítóhely, koncert- és rendezvényhelyszín. A korabeli használati tárgyakkal felszerelt konyha, a freskókkal díszített termek mellett a kastély melléképületei, így a márványistálló is látogatható.