Majk - Kamalduli remeteség - Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. | NÖF

Oroszlány-Majkpuszta

Esterházy-kastély, kamalduli remeteség

 

Merüljön el a hallgatási fogadalomban élő egykori kamalduli remeték békéjében! Ismerje meg a szerzetesek szokásait, csodálja meg díszes étkezőtermüket, a kolostort, és annak meghitt belső udvarát.  Egy majki látogatás egyszerre nyújt lelki feltöltődést és aktív kikapcsolódást.

 

Rendezvénnyel kapcsolatos ajánlatkérését a következő email címre várjuk: rendezveny@nofnkft.hu

helyszínleírás

A fővárostól 75km-re fekvő Majkpusztán a 18. században telepedtek meg a kamalduli rend hallgatási fogadalmat tett remetéi. Az Európában egyedülálló módon fennmaradt épületegyüttes az erdő közepén egy tó közelségében fekszik. Gróf Esterházy József építtette a remeteséget, a középen egykoron állt templom alapjait 1753-ban tették le. A templomtorony körül tizenhét puritán cellaház és az egykori kolostor, későbbi Esterházy-kastély épülete őrzi a valaha itt élt remeték emlékét. A fallal körbezárt terület apró házai arisztokrata családok adományaiból épültek, donációjukat a házak főhomlokzatán látható családi címerek jelzik. A kolostorban korhű módon berendezett helyiségeken keresztül megismerhető a remeték élete. A különös nyugalmat árasztó falak között sétálva átélhető a hallgatásban élő szerzetesek békéje.

Kapcsolat

Cím: 2840 Oroszlány-Majkpuszta 1.
Telefon: +34/ 560-690
E-mail: kamalduliremeteseg@nofnkft.hu
Web: https://kamalduliremeteseg.hu/

rendezvény helyszínfoglalás

rendezveny@nofnkft.hu

nyitva tartás

Hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig.

 

  • KIZÁRÓLAG TÁRLATVEZETÉSSEL látogatható minden egész órában!
  • Pénztárzárás és utolsó tárlatvezetés: 17 órakor.
  • Nemzeti ünnepeken nyitva tartunk.
  • Csoportokat csak előzetes bejelentkezéssel tudunk fogadni.

A létszám max. 50 fő. A 06 34 / 560 – 690 – es telefonszámon kérjük bejelentkezésüket keddtől vasárnapig 10 – 17 óra között!

Kérjük vegyék figyelembe a nyitva tartási időt és a csoportok létszámát is!

 

A majki kamalduli remeteség cellaházai, a clauzura és Esterházy-kastély egy része, vagyis az angolpark egy időre bezárja kapuit, hogy megújuljon, megszépüljön, és új látogatóközpontként helyreállítva, régi fényét visszanyerve, széles szolgáltatási struktúrával, új interaktív kiállításokkal, közösségi kulturális térként várhassa vissza vendégeit! A konventépület, a benne található kiállítások (refektórium, díszterem, káptalanterem, kápolna, a kamalduli rend Hallgatás ereje című általános és magyarországi történetét bemutató kiállítása) és a kávézó a felújítás ideje alatt is ZAVARTALANUL LÁTOGATHATÓ, várja a vendégeket. A nyitvatartási idő, a tárlatvezetés változatlan.

jegyárak

Felnőtt jegy:   2 000 Ft

 

Kedvezményes jegy:   1 000 Ft

– 6-26 év közötti fiatal

– 62. életévét betöltött látogató

– minimum két 18 év alatti gyermeket kísérő szülő

    

Családi jegy:   4 000 Ft

– 1 vagy 2 felnőtt + 1 vagy több gyermek 18 éves korig  

 

Csoportos jegy:   1 600 Ft/fő

– minimum 15 fő látogatása esetén

 

Helyi lakos, lakcímkártyával:        400 Ft

 

Jogszabályi kedvezmények EGT állampolgárok részére: Díjmentes

 

– 6 év alatti gyermek

– 70. életévét betöltött látogató

– fogyatékkal élő és 1 fő kísérője

– miniszter által kiadott szakmai belépővel rendelkező látogató

– közoktatásban dolgozó pedagógus

– minimum 400 fős, országos közgyűjteményi szakmai szervezet tagja

 

A kedvezményekre való jogosultságot kérjük igazolni.

Az évközi árváltozás jogát fenntartjuk.

A múzeumshop a remeteség nyitva tartási ideje alatt tart nyitva

 

OTP, K&H És MKB Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP kártya) elfogadóhely!

 

kiállítás

Állandó kiállítás


A konventépület fő épületszárnyának emeletén található kiállítási térben a kamalduli rend általános és magyarországi történetét bemutató kiállítás látható A hallgatás ereje címmel. A tárlat a kamalduli rend feloszlatása után szétszóródott, egykori berendezés ma még fellelhető darabjainak bemutatásával idézi meg a remeteség egykori gazdagságát.

Ugyancsak az emeleten négy szoba II. Rákóczi Ferenc fejedelem franciaországi tartózkodásának és a francia kamalduli szerzetesekkel való kapcsolatának állít emléket.

A kolostorépület pinceszintjének és földszintjének terei a Nepomuki Szent János tiszteletére szentelt remeteség egykori hétköznapi és ünnepi tereit idézik meg – ehhez mintegy 30 magyar múzeum és gyűjtemény nyújtott szakmai segítséget és kölcsönzött műtárgyakat.

Az eredetihez igazodó történeti bútorok kaptak helyet a rendezvényekre használt terekben is, így a Refektóriumban, a Díszteremben, a Káptalanteremben, a Könyvtárszobában és a Kápolnában is.

A földszinten, a vadászkastélyt bemutató terekben kamarakiállítás emlékezik meg gróf Esterházy Móricról, aki Majkon született, és aki 1917-ben rövid ideig Magyarország miniszterelnöke volt.

látnivalók a környéken

A Közép-dunántúli Régióban az idegenforgalom kiemelt jelentőségű. A Balaton, a Velencei-tó, a Dunakanyar, a Bakony, a Gerecse és a Vértes hegység megannyi lehetőséget biztosít az idegenforgalomra, elsősorban a vízparti strandolásra, horgászatra, vadászatra, kirándulásra.
Emellett hét minősített borvidék, látogatható természetvédelmi területek, kiemelt műemléki épületegyüttesek, irodalmi és történelmi emlékek várják a látogatókat a térségben.

 

Látnivalók Komárom-Esztergom megyében.

 

Komárom-Esztergom megye turizmusa szempontjából az egyik legfontosabb vonzerőt a térség történelmi, műemléki, vallási értékeinek programba fűzése jelenti. A Majki remeteség mellett a megyében mindenképpen érdemes megtekinteni:
– Oroszlány, Majk és Tatabánya kultúr- és ipartörténeti látnivalóit, köztük a bányászati bemutatót és skanzent Majkon és Tatabányán;
– a Komáromi erődrendszert(Monostori, Csillag és Igmándi erődök a magyarországi oldalon valamint a szlovákiai terület hasonló adottságú erődrészei) és a Komáromi Gyógyfürdőt;
– Tata belvárosát az Öreg-tóval, a Tatai várral, az Esterházy-kastéllyal;
– a Bábolna-Kisbér térségben kialakított Nemzeti Ménesbirtokot.

 

Látnivalók a régióban.

 

A Közép-dunántúli régió sokszínű, különleges természeti és kulturális értékeivel izgalmas, keresett élményt, pihenési lehetőséget kínál a szabadidő tartalmas eltöltését, kalandokat és kihívásokat kereső vendégek számára.
A térség fő turisztikai adottságai, turisztikai attrakciók típusai a középkori városok, templomok, erődök és erődítmények, a kulturális örökséget bemutató múzeumok, régészeti lelőhelyek, különösen a Királyok Városában, Székesfehérváron és a Királynék Városában, Veszprémben.
Egyedi természeti jelenségek, összefüggő védelem alatt álló területek (vulkáni tanúhegyek, skarsztok, kőtengerek, barlangok, arborétumok, szurdokvölgyek, ritka növények, madarak, nemzeti parkok, natúrparkok), különösen a Vértesi Tájvédelmi Körzetben és a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban.
Élményszámba menő bor- és gasztronómiai élménytúrákat kínálnak a régió borvidékei, a Balaton-felvidéki, a Badacsonyi, a Balatonfüred-Csopaki, a Móri, az Etyek-Budai, a Neszmélyi és a Nagy-Somlói borvidék.

történet

Kamalduli Remeteség, a néma barátok otthona.


A 17 cellaházból, rendházépületből (foresteria) és a remeteség szívében magasodó, egykori templom megmaradt tornyából álló barokk műemlékegyüttes kiemelkedő emlékünk. A 11. században Szent Romuald követőiből alakult itáliai eredetű kamalduli rend hallgatási fogadalmat tett tagjai a 18. században telepedtek meg Magyarországon. 1782-ben II. József császár a kontemplatív rendeket – köztük a kamalduli rendet – feloszlatta. De csendjüket, szellemiségüket, imáikat máig őrzik a falak…

 

“Ne nekünk, Uram, ne nekünk,
hanem nevednek szerezz dicsőséget!”


– vallották a kamalduli remeték

 

” Minél jobban ritkulnak a szavak, annál jobban sűrűsödik az igazság, s a végső lényeg a hallgatás táján van, csak abba fér bele.”
(Ottlik Géza)

 

„Mielőtt megszólalnál, gondold végig, hogy amit mondanál, szebb-e, mint a csend, amit meg akarsz törni.”

Johann Christian Friedrich Hölderlin

 

A némasági fogadalmat tett szerzetesek 250 évvel ezelőtti életének békéjét találhatja meg a látogató Majkon. Ám nemcsak hangulatában egyedülálló az erdők ölelte, tavak szomszédságában fekvő remeteség, hanem barokk műemlékegyüttes is egyben, amely tizenhét cellaházból, templomtoronyból és kolostorból áll.
1733-ban a vidék birtokosa, Esterházy József alapította a kamalduli remeteséget, melynek 1200 holdas pusztát, tavakat és malmokat is adományozott. Az épületegyüttes megtervezésével Esterházy József a neves osztrák barokk építészt, Franz Anton Pilgramot (1699-1761) bízta meg. A remeteség épületei által körülfogott templom alapjait 1753-ban tették le. Pilgram koncepciója nem valósulhatott meg maradéktalanul: az 1770-ben félbe maradt építkezés során az eredetileg tervezett húsz remetelakból csak tizenhét készült el. A házak magyar arisztokrata családok adományaiból épültek, donációjukat a lakok főhomlokzatán elhelyezett címerük jelzi. 1782-ben II. József rendelete nyomán a majki remeteség is lakatlanná vált.
1806-ban gróf Esterházy Károly megvette a birtokot és a területet bérbe adta. Az itt berendezett manufaktúra a környék legnagyobb posztógyáraként működött, a cellaházakban ekkor munkások laktak, az egyikben iskolát rendeztek be.
1810 nyarán egy villámcsapás következtében a Szent Jánosnak szentelt templom tetőszerkezete leégett. A templom tégláit részben az oroszlányi evangélikusok kapták meg, részben Esterházy Károly csákvári kastélyának bővítéséhez használta fel. A torony egyik oldalán, a sekrestye boltozatcsonkján még ma is látható a templom kifestésének töredéke. A II. világháborúban a kastély keleti mellékszárnya és a főszárny csatlakozó része leégett, ekkor pusztult el a családi levéltár anyaga, könyvritkaságok, újságok és több értékes bútordarab is. A háborút követően az épületegyüttes kórházként működött, az államosítás után középiskola és kollégium, majd munkásszálló költözött falai közé. Az egykori berendezésből a helyszínen ma csak nagyon kevés tárgy emlékeztet a régi időkre, a refektórium és a vadászterem kályháin kívül az emeleti kandalló és két csillár. Majk az 1980-as évektől turisztikai látványosság, 1993-ban állították helyre a templomtorony alsó részét, a modern toronyóra 1992-ben került ide. Az egykori jégverem átalakításával hozták létre a napjainkban is működő büfét.

 

Majkon forgatott filmek:

 

Hangyaboly – Fábri Zoltán (1971)
A tökéletes gyilkos – Pacskovszky József (2017)
Prés – Maár Gyula (1971)
Töredék – Maár Gyula (2006)
Mein Onkel Benjamin – Thomas Engel (1972)
Kísértet Lublón – Bán Róbert (1976)
Mata Hari – Curtis Harrington (1985)
Kakukk Marci – Révész György (1973)
Árpád a Cigány – Wolfgang V. Schiber (1973)
Járvány – Gábor Pál (1975)
A 13-as cella grófnője – Forgács József