Füzérradvány - Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. | NÖF

Füzérradvány, Károlyi-kastély

A Károlyi-kastély párját ritkító ősfás angolparkja 1975 óta természetvédelmi terület. A több mint százhektáros arborétum büszkeségei a történelem viharait átvészelő platánóriások. Az ország legnagyobb példányai közé tartoznak ezek a patak partján álló, több százéves famatuzsálemek. A kastélypark terebélyes hársfáival, többtörzsű tulipánfájával és piramistölgyeivel hazánk egyik legkülönlegesebb klímájú és hangulatú történeti kertje, amely szinte belevész a környék erdőségeibe. Halastavak, patakokon átívelő romantikus hidak, árnyas facsoportok és mesebeli erdő csábítanak itt akár többórás sétára. A kastélyt körülölelő hatalmas parkot a helyreállított kilátótorony tetejéről is megcsodálhatják a látogatók.

Kapcsolat

Cím: 3993 Füzérradvány, gróf Károlyi Ede út 1.

E-mail: szabadkigyosikastely@nofnkft.hu

Telefon: +36 30 4301 810

 

Bővebb információért kérjük látogassa meg a kastély weboldalát:

nyitvatartás

A kastély gyönyörű angolparkja díjmentesen látogatható a hét minden napján .

 

Téli nyitvatartás: 8.00-18.00 óra között (október 31-től)

Nyári nyitvatartás: 07.00-20.00 óra között (április 1-től)

 

Vezetett parktúra

Vezetett parktúrákra előzetes egyeztetés alapján lehet jelentkezni!

Telefon: 06/70/902-3212.

Egyéni időpontok egyeztetése pénteken 12:00 óráig lehetséges.

 

Parktúra jegyárak:

Felnőtt: 1500.- Ft/fő

Diák és nyugdíjas: 750.- Ft/fő

 

Kajla kedvezmény!

Itt kaphatsz pecsétet, ha felmutatod kajla útleveled! Részletes információk: www.kajla.hu weboldalon!

Megközelíthetőség

Sátoraljaújhelytől 15 km-re fekszik Füzérradvány, a Pálháza felé vezető úton érhető el. A kastély Sátoraljaújhelytől 20 km-re, Kassától 45 km-re található. Budapest felől az M3-as autópályáról a 37-es úton Sátoraljaújhely irányába kell tovább haladni. Mikóháza települését elhagyva mintegy kb. 5 km után jobbra fordulva egy fenyvesekkel szegélyezett úton jutunk el a parkolóba. Érkezhetünk Kassa és Tornyosnémeti irányából Pálháza településen keresztül is.

 

Látnivalók a környéken
  • Füzér, Füzér vára
  • Pálházy vizimalom
  • Kovácsvágás, János vára kilátó
  • Mikóháza, Fekete-hegyi kilátó
  • Nagy-Milic Natúrpark Látogató Központ és Várgondnokság
történet

A kastélyt övező különleges klímájú és hangulatú, megújult történeti kert sétányaival, a patakokon átívelő hidakkal, halastóval, platánjaival, terebélyes hársfáival, több törzsű tulipánfájával, piramistölgyeivel ejti ámulatba a sétálókat. A parkban akár többórás sétára is indulhatunk anélkül, hogy egy útszakaszt kétszer is érintenénk. A park kastély körüli területét a 19. század közepén ültették. Ebből az időből való a patak partján álló két óriási platánfa is, amelyek az ország legnagyobb példányai közé tartoznak. A park külső, erdészeti kezelésben álló részét a 19-20. század fordulóján ültették be változatos összetételű fenyőcsoportokkal. A déli homlokzat előtt ekkor készült a teraszos franciakert, ahonnan csodálatos panoráma tárul a látogatók elé. A faóriásokban gazdag és nagyvonalúan elrendezett park páratlan élményt nyújt. Az apartman házak szállóvendégei nyáron, a Szent Iván-nap körüli éjszakákon a szentjánosbogarak rajzásában, évszakoktól függetlenül pedig a mókusok játékában gyönyörködhetnek.