Háromezer éves leleteket találtak a tiszadobi Andrássy-kastély udvarán - Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. | NÖF

Háromezer éves leleteket találtak a tiszadobi Andrássy-kastély udvarán

Bronzkori sírokat tártak fel a Jósa András Múzeum régészei a tiszadobi Andrássy-kastély udvarán. A leletek több, mint háromezer évesek lehetnek – tudta meg az MTI a kastélyt fenntartó NÖF Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójától.

Az idei már a sokadik szezonja a nyíregyházi múzeum régészeinek a tiszadobi Andrássy-kastélyban. Korábban a kastély felújításához kapcsolódóan is végeztek feltárást a Jósa András Múzeum munkatársai, és a kastély épületében is kerültek elő bronzkori sírok, nem csak a parkban. Legutóbb 2017-ben tártak fel bronzkori sírokat, amikor a park területén a vízvezeték rendszer cseréjére került sor.

– Idén a parkban folyó felújítási, illetve parkosítási munkálatokhoz kapcsolódott az ásatás – ekkor szintén a vízvezeték új nyomvonalának kialakításakor kerültek elő a sírok. Jelenleg három csontvázas és egy urnás, hamvasztásos sír került elő, illetve néhány hulladékgödör – mondta el az MTI-nek Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Az előkerült sírok és telepobjektumok a középső bronzkori füzesabonyi kultúra hagyatékához sorolhatók. A csontvázas sírok bal oldalukra zsugorított testhelyzetben kerültek elő, tehát női sírok voltak. A nemükre abból lehet következtetni, hogy abban a korszakban a zsugorított temetkezés volt a bevett szokás, ahol a férfiakat többnyire a jobb, a nőket pedig a bal oldalukra fordítva temették el.

– A hamvasztásos sír nemének meghatározására később fog sor kerülni. Az elhunytak mellé túlvilági útravalóként ételt és italt helyeztek a sírokba, edényekben. Feltehetően kiscsaládi csoportos temetkezésekkel állunk szemben. A leletek kora kb. 3000-3500 év lehet – tette hozzá Glázer Tamás.

 

Az cikk elérhető a következő linken:

https://www.hellovidek.hu/utazas/2020/11/29/elkepeszto-leletre-bukkantak-a-tiszadobi-kastely-udvaran-mutatjuk-mi-volt-az