forgatás - Becsky-Kossuth-kúria - Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. | NÖF

BECSKY-KOSSUTH-KÚRIA

Komlódtótfalu

H-4765 Komlódtótfalu,
Kisfaludy utca

ELHELYEZKEDÉSE

A kúria Komlódtótfaluban, az ország észak-keleti szegletében, a Szatmári síkságon, a román-magyar határtól néhány kilométerre, a Szamos folyó ölelésében fekszik. Az M3-as autópályán Nyíregyháza felé, majd a 49-es úton Mátészalka felől közelíthető meg. Nyíregyházától 75 km-re, Budapesttől 313 km-re található.

 

RÖVID BEMUTATÁS

A helyi birtokos Becsky család a 18. század közepén építette a kúriát, amely jellegzetes példája a közép- és kisnemesi otthonoknak. A későbarokk kúria a későbbi átalakításkor klasszicista részletekkel gyarapodott. A magasföldszintes, mandzardtetős épület főhomlokzatának tengelyében elhelyezett nyitott tornácszerű portikusszal védett bejárat ovális fogadótérbe vezet, innen nyílnak a nagyméretű helyiségek. A főépület körül egykor tágas udvar volt, jobbra és balra gazdasági melléképületek álltak, amelyeket kiterjedt kert övezett. A kúria 1900 körül már Kossuth birtok volt. Kossuth István fia, Lajos Gábor tulajdona lett, majd annak két leányáé 1945-ig. Az államosítást követően a kúriát a helyi termelőszövetkezet raktárként használta. A kúriát 2000-ben felújították, belül jelenleg szerkezetkész állapotban van.

Rendezvényhelyszínünk az ön rendelkezésére áll az alábbiakban:

filmforgatás

rendezveny@nofnkft.hu

LEGKÖZELEBBI REPÜLŐTÉR

Debreceni Nemzetközi Repülőtér (110 km),

Budapest, Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér (295 km)

 

ÉPÍTÉSZETI PARAMÉTEREK

A kúriaépület alapterülete összesen 824 m2; pince: 298 m2; földszint: 268 m2; tetőtér: 258 m2; a kert alapterülete: 45 000 m2.

Közmű/infrastruktúra: elektromos áram 220 V, víz bevezetve, fűtés kiépítve, internet nincs.