Ahol a múlt és a jövő találkozik: megújult a Károlyi–Csekonics Palotaegyüttes - Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. | NÖF
Károlyi-Csekonics Palota

Megújult a Károlyi–Csekonics Palotaegyüttes

Befejeződött a budapesti Károlyi–Csekonics Palotaegyüttes átfogó, állagmegóvó felújítása. Az épületet a budapesti felsőoktatás új, méltó helyszíneként a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara vehette birtokba. A műemléképület felújításának beruházója a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. volt.

1881-1885 között Csekonics Margit grófnő és férje Károlyi István gróf építtették és használták lakhelyükként a palotát. Az épületegyüttest a bécsi Ferdinand Fellner és Hermann Helmer építészpáros tervezte, akinek nevéhez jellemzően színházépületek tervei – többek között a Vígszínház, a Budapesti Operettszínház, vagy a Szegedi Nemzeti Színház – fűződnek. Ennek hatása ma is felfedezhető az épületegyüttesen. A II. világháborút követő felújítások során a kiemelt műemléki védelmet élvező északi szárny szerkezetén keveset változtattak. Itt szerencsésen megmaradt a belső díszítések jelentős része is.

Az elmúlt évszázadban számos használója volt az épületnek, itt működött például a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, az Országos Műszaki Könyvtár, vagy a Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ. A beruházás kezdetéig, 2015-ig a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatalnak adott otthont a neobarokk épület.

Számos szakterület együttműködésével születtek újjá a palota gyönyörű műemléki terei

Kiemelten fontos tervezői feladat volt a palotaegyüttes műemléki szempontú helyreállítása, az egyes elpusztult helyiségek archív dokumentumok alapján történő rekonstrukciója. Folyamatosan zajlottak az egyeztetések, hiszen nemcsak a műemlékvédelmi-, de a generál-, a minőségbiztosítási-, a belsőépítészeti- és a munkavédelmi szempontokat is össze kellett hangolni.

A kutatómunka és a kivitelezés során feltárt információk alapján az épület hiteles helyreállítása valósulhatott meg. A restaurátorok folyamatos együttműködésére volt szükség ahhoz, hogy a helyiségek egységes képet alkossanak és az eredeti állapotok álljanak vissza. A beruházás időtartama (2015-2020) alatt számos szakértő segítette a kivitelezők és a tervezői művezetést végző mérnökök, építésztervezők munkáját a NÖF Nonprofit Kft. oldaláról.

A szakmai partnerség kiemelkedő példájaként született újjá a Bálterem, ahol intarziás parketta, műmárvány borítású oldalfalak, gipszstukkók, restaurált nyílászárók és a színes Lotz-freskó rekonstrukció kápráztatják el a szemlélődőt. A hall, a lépcsőház és további restaurált emeleti szobák, a Grófkisasszony lakosztálya, a Szivarszoba, az Ebédlő és a Női szalon mindegyike a szakértők gondos munkáját dicsérik.

A lenyűgöző belső tereken kívül az átkötő szárny két toronykupoláját, valamint a Múzeum utcai udvar bejárata fölötti hagymakupolát is sikerült a meglévő fotók és az eredeti tervek alapján rekonstruálni.

Az épületet 2020. szeptemberétől a Károli Gáspár Református Egyetem veheti használatba, az új terek kifejezetten a hallgatók igényeihez igazodva születtek meg.

A koncepciótervek készítésekor a tervezők az Egyetem vezetőségével is szorosan együttműködtek annak érdekében, hogy az épületegyüttes megfeleljen az oktatási céloknak, illetve alkalmas legyen konferenciák, rendezvények befogadására is.

A Reviczky utcai épületszárny ad helyet az oktatási egységeknek, ahol 23 darab szemináriumi helyiség és számos tanári szoba mellett elkészült egy 120 fős, lépcsős kialakítású előadó, egy mobilfallal kettéosztható számítógépterem, két 40 fős előadóterem és egy akusztikus falburkolattal ellátott 200 fős nagyelőadóterem. Az épületrészben több modern közösségi tér is létrejött. A központi aula üvegállmennyezete és a nyugati tetőterasztól a földszintig tartó beltéri növényfal különleges hangulatot teremt az egyetemi épületben.

Két további szint ráépítésére volt szükség annak érdekében, hogy a felsoroltak megvalósulhassanak, valamint megtörtént a szomszédos épülettel való összekötés is. Így az összes hasznos terület bruttó 9750 m2 lett. A hallgatók számára kialakított helyiségek nagy igénybevételre lettek tervezve. Ennek megfelelően a burkolatok és az anyagok nagy kopásállóságúak, a berendezések nagy teherbírásúak. A Múzeum utcai épületszárnyban a kari vezetők szobái kaptak helyet a reprezentatív terek és tárgyalók mellett.

Az épületegyüttes átadóünnepségén beszédet mondott: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Dr. Bogárdi Szabó István a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, Dr. Czine Ágnes Károli Gáspár Református Egyetem rektori feladatokkal megbízott rektorhelyettese, Dr. habil Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára és Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója