Somogyvár - Szent László Nemzeti Emlékhely - Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. | NÖF

Somogyvár

Szent László Nemzeti emlékhely

Látogasson el a Balaton déli partjától 26 km-re fekvő romantikus középkori romterületre! Ismerje meg az apátságot alapító, Szent László királyunk történetét az emlékhely modern látogatóközpontjának interaktív eszközei segítségével.

 

A romterületen kilátó és erdei sétaút is várja a látogatókat. Remek programlehetőség az emlékhely meglátogatása, akár egy balatoni nyaralás alkalmával!

 

Rendezvénnyel kapcsolatos ajánlatkérését a következő email címre várjuk: rendezveny@nofnkft.hu 

helyszínleírás
Szent László királyunk alapította hazánk egyik legtekintélyesebb monostorát Somogyváron. Az évszázadokon keresztül virágzó apátságra ma már csak a romterületen megmaradt falak emlékeztetnek. A modern látogatóközpont interaktív kiállításával élmény szerűén mutatja be a monostor egykori, nemzetközi szintű jelentőségét és idézi meg a hajdani épület pompáját. 
A látogatóközpont tárlatának megtekintése után az apátsági romterület egy lépcsős erdei sétaúton közelíthető meg, ahol a háromemeletes kilátóból nemcsak a monostor kirajzolódó teljes alaprajza, de a lélegzetelállító panoráma is megcsodálható. Ismerje meg a középkori Magyarország egyik jelentős vallási helyszínét és a monostort alapító Szent László király legendáját a Balaton közelében. Az egész család számára érdekes programot kínál az emlékhely meglátogatása, akár egy balatoni nyaralás alkalmával.
Kapcsolat

Cím: 8698 Somogyvár, Besliahegy 64.
Bogdán Hajnalka létesítményfelelős
E-mail: szentlaszloemlekhely@nofnkft.hu
Telefon: +36 70 197 9902

Kiállítások

Az állandó kiállítás részletesen bemutatja Szent László életét, valamint az általa (1091-ben) alapított bencés apátság történetét.

Az interaktív kiállítás megtekintése után az apátság romjait az erdőben kialakított lépcsős sétaúton közelíthetik meg. A romterületen álló háromemeletes kilátóból nemcsak a monostor teljes alaprajza, de az egyedülálló panoráma is megcsodálható.

nyitva tartás

Hétfő: Zárva
Kedd-Vasárnap
március 15 – május 31.: 09:00 – 17:00
június 1 – augusztus 31.: 10:00 – 18:00
szeptember 1 – október 31.: 09:00 – 17:00
november 1 – március 14.: 10:00 – 16:00
Pénztárzárás a nyitva tartási idő vége előtt 30 perccel.

jegyárak

Felnőtt jegy: 1 600 Ft

Kedvezményes jegy: 800 Ft

 • 6-26 év közötti fiatal
 • 62. életévét betöltött látogató
 •  minimum két 18 év alatti gyermeket kísérő szülő          

Családi jegy: 3 200 Ft

 • 1 vagy 2 felnőtt + 1 vagy több gyermek 18 éves korig  

Csoportos jegy: 1 280 Ft/fő

 • minimum 15 fő látogatása esetén        

Helyi lakos lakcímkártyával: 400 Ft

 

Jogszabályi kedvezmények EGT állampolgárok részére: Díjmentes

Bővebb információk a kedvezményekről:

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A0000194.KOR

 

Felhívjuk a Tisztelt Látogatók figyelmét, hogy a bankkártyával történő fizetés jelenleg nem lehetséges.

Szíves megértésüket köszönjük!

 

Kajla kedvezmény!


Itt kaphatsz pecsétet, ha felmutatod kajla útleveled!

Részletes információk: www.kajla.hu weboldalon!

látnivalók a környéken
 • Somogyvár – Széchenyi- kastély
 • Somogyvár-Brézai Parkerdő
 • Szentesica forrás és Koppány emlékmű
 • Krisna-völgy, Somogyvámos (együttműködési megállapodás kölcsönös -10 % kedvezmény a belépőjegy árából a másik helyszín belépőjegyének felmutatása esetén)
 • Pusztatorony, Somogyvámos
 • Berzsenyi Dániel Emlékmúzeum, Nikla
 • Őskohó Múzeum, Somogyfajsz
 • Tájház, Buzsák
 • Fehér Kápolna, Buzsák
 • Csisztafürdő, Buzsák (együttműködési megállapodás kölcsönös -10 % kedvezmény a belépőjegy árából a másik helyszín belépőjegyének felmutatása esetén)
 • Szász Endre Kastélymúzeum, Várda
 • Rippl Rónai József Emlékmúzeum, Kaposvár
 • Zselici Csillagpark, Zselic
Vártörténet

Szent László király 1091-ben alapította a somogyvári bencés monostort a Kupavárhegyen. Somogyország szívében, Koppány vezér egykori birtokán telepített le a dél-franciaországi Saint-Gilles-ből hívott szerzeteseket. A középkori Magyarország legnagyobb monostortemplomát ezért a francia anyakolostor patrónusa, Szent Egyed (Saint Gilles) tiszteletére szentelték. Somogyvárt több mint négy évszázadon keresztül lakták a szerzetesek és látogatták a zarándokok.
Hogy mi volt az az értékes ereklye, amelyet a zarándokok, köztük a fejedelmek és királyok is felkerestek itt, homály fedi.
Az egykori hatalmas épületegyüttesből a történelem viharai csak romokat hagytak, az évszázadokig virágzó apátságról szóló írott források is jórészt elenyésztek. A romok, faragott kőtöredékek, régészeti leletek és a megmaradt feljegyzések gondos tanulmányozása alapján lehetséges képet alkotni az apátság viszontagságos történetéről és az egykori épületekről. A legfrissebb tudományos eredmények interaktív bemutatásával ehhez igyekszik az érdeklődőknek kiindulópontot nyújtani a somogyvári látogatóközpont.
Nemcsak a legendák, de a történetírók szerint is kimagaslik a magyar nemzet legnagyszerűbb személyiségeinek sorából Szent László király. (1046-95) A somogyvári bencés monostorban a szerzetesek évszázadokon át nap mint nap imáikba foglalták nevét, így megemlékezve a monostor alapításáról is. A szentté avatott király emlékezetét, tetteit, a róla szóló históriákat őrzi és idézi fel a látogatóközpont különleges kiállítása, amely virtuális eszközökkel, interaktív módon mutatja be a Szent László-kultusz legfontosabb és legszebb műalkotásait.
Több mint háromszáz éven át senki nem is sejtette, miféle romokat rejt a Kupavárhegy. A régészeti ásatások a XIX. század végén kezdődtek el Somogyváron. Ez az időszak méltán tekinthető a magyar régészet, művészettörténet és a nyomukban kifejlődött műemlékvédelem hőskorának. A kiállítás és a Szent László nyomát kísérő séta segítségével átélhetővé válik az a hit és elkötelezettség, amely Somogyvár kutatóit vezette, valamint az, hogy milyen izgalmas tudomány a romok kutatása, és milyen felelősségteljes kihívás a romok megőrzése és bemutatása.
A látogatóközpont szomszédságában kialakított parkból induló, a hegy oldalában sűrűn kanyargó, fából ácsolt sétaúton közelíthető meg a várhegyen elterülő romterület. A turistaút padokkal szegélyezett pihenőiből visszapillantva kirajzolódik a lankás somogyi táj. Lenyűgöző a látvány a hegyen magasodó kilátóból is: madártávlatból látszik múlt és jelen, az egykori méltóságteljes apátsági rom és a kortárs építészet alkotásai: maga a látogatóközpont.

 

A kiállítás

A kiállítás a szent és az uralkodó kettősségét vizsgálva mutatja be a magyar középkor talán legnagyobb hatású királyát. A gyűjtemény gazdag interaktív magyarázó anyag segítségével felidézi Szent László koponyaereklyéjét és a szent legfontosabb középkori ábrázolását, a győri hermát. Megjelenik egy különleges képsorozat a búcsúszentlászlói ferences rendházba készült 8 darab, nagyméretű barokk olajkép is. Ezek Szent László legendáit illusztrálják, bővebb magyarázatuk az interaktív eszközökre került. A gyűjtemény legszebb darabjai, a Szent Lászlót ábrázoló falképmásolatok. Az akvarellmásolatok modern megfelelői, nagy felbontású fényképek és panorámaképek interaktív vetítése mutatja be a Kárpát-medence területén található Szent László freskókat, folyamatosan gazdagodó, virtuális gyűjteményként. Tíz, Szent Lászlóról szóló korabeli forrásszöveg, vers és ének is meghallgatható.
A somogyvári Szent László Nemzeti Emlékhely látogatóközpontja erre az intellektuális kalandra hívja az érdeklődőket. Az itt megszerzett ismeretekkel élménnyé válik a rom felfedezése.
A látogatóközpontban kialakított kiállítás három téma köré csoportosul: a középkori apátság, az alapító, Szent László személye, és a rom.