Pécel, Ráday-kastély

Kapcsolat

Cím: 2119 Pécel, Kálvin tér 1
Telefon: +36/28-453-354
Email: radaykastely@gmail.com

nyitva tartás

Tavasz-nyári-őszi időszak (március 15-október 31): péntek-szombat-vasárnap 9.00-17.00 óráig
Csoportos bejelentkezés ettől eltérő időpontban is lehetséges, előzetes egyeztetés alapján.

jegyárak

Felnőtt 800 Ft
Diák és nyugdíjas 400 Ft
Családi jegy 1600 Ft

Díjtalan belépésre jogosultak:
a 6 éven aluli gyermekek,
a 70. életévüket betöltött személyek (személyi igazolvány felmutatásával),
a fogyatékkal élők, valamint kísérőik (jogosultanként legfeljebb 1 fő),
a közoktatásban dolgozó pedagógusok (pedagógus igazolvány felmutatásával),
a miniszter által kiadott új típusú szakmai belépővel rendelkezők,
a legalább 400 fős taglétszámmal rendelkező, országos hatáskörű közgyűjteményi szakmai szervezet tagjai,
az újságírók (akkreditált magyar vagy nemzetközi igazolvánnyal),
ICOM kártyával rendelkezők,
minden kiállításra, valamennyi látogató számára a Magyar Köztársaság nemzeti ünnepein; március 15-én, augusztus 20-án és október 23-án,
az állandó kiállításokra minden hónap második vasárnapján a 26 év alatti személyek, 62 év feletti személyek továbbá a 18 év alatti személyeket kísérő legfeljebb két közeli hozzátartozó számára.
Újságírói igazolvánnyal előzetes bejelentkezés esetén tekinthető meg ingyenesen a kastély.

kiállítás

Állandó kiállítás: „Könyvtártól a konyháig”, a Ráday család élete

látnivalók a környéken

Gödöllő – Királyi Kastély
Monori Pincefalu
Vácrátót Botanikus Kert
Vecsés – Aeropark Repüléstörténeti Múzeum

rendezvény helyszínfoglalás

rendezveny@nofnkft.hu

történet

Bátran mondhatjuk, hogy Pécelt a Ráday-család tette az ország egyik kulturális központjává a XVIII. században. A Ráday család tagjai művészetpártoló, alkotó tevékenységük révén kiemelkedtek koruk megyei nemességéből Tevékenyen részt vettek a közéletben, a család több tagja viselt megyei és egyházi hivatalt.

Két és fél évszázada tudósok, írók találkozóhelye volt a péceli barokk kastély, amelynek kúria-elődjét Ráday Pál, II. Rákóczi Ferenc titkos kancellárja, a szabadságharc bukása után a hazai protestánsok vezéralakja, valamint fia építtetett. A mai kastély alapját az 1720-as években Ráday Pál tette le, majd ezt a korai épületet fia, Gedeon 1755-1766 közt bővítette. A teljes kastély, a melléképületekkel együtt 1770-re készült el, Mayerhoffer András és fia – a gödöllöi Grassalkovich-kastély építőinek – vezényletével.

A díszterem falképeit Ráday Gedeon Bernard Picart rézmetszetei felhasználásával készíttette el. A terem mennyezete az 1825-ös tűzvészkor leszakadt, helyreállítása sokáig váratott magára. A díszes könyvtárterem, a barokk konyha mellett mitológiai jeleneteivel és felirataival ez a terem a legkülönlegesebb az épületben.

A különböző szobák elnevezése általában a falakon lévő díszítés – festmények, kárpitok, falképek- témája alapján történt. Így lett Pécelen Hercules-terem és királyi szoba.

Ráday Gedeon egész életében a családi könyvtár tervszerű gyarapításával és a magyar irodalmi-és művészeti élet fellendítésével foglalkozott. Mintegy tizenkétezer kötetet számláló gyűjteménye az egyes tudományágak legkiválóbb műveit, a klasszikus alapműveket és a francia felvilágosodás irodalmát reprezentálja. Végrendelete alapján a könyvtárat nem lehetett megbontani, csak egészében lehetett értékesíteni. 1861-ben a Duna-melléki Református Egyházkerület tulajdonába került, így ott épségben megőrizték védett gyűjteményként.

Az épületet a 20. század elejéig nem használták, majd az 1920-as években végeztettek nagyobb átalakítási munkákat. A II. világháború végén már rossz állapotban volt a kastély, melyet az 1950-es években államosítottak. Thomas Antal tervei szerint felújították, majd 1998-ig kórházként működött.
Jelenleg múzeumi kiállítóhely, koncert- és rendezvényhelyszín. A korabeli használati tárgyakkal felszerelt konyha, a freskókkal díszített termek mellett a kastély melléképületei, így a márványistálló is látogatható.