Megkezdődik a Sümegi vár továbbfejlesztése - Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. | NÖF
sümegi vár terv

Új, korhű terekkel bővül a sümegi vár

2020. június 12-én rendezték meg a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében a sümegi várban kezdődő fejlesztési munkálatok ünnepélyes alapkőletételét. „A sümegi vár turisztikai célú fejlesztése” című projekt (GINOP-7.1.1-15-2016-00012) nettó 1.065.180.000,- Ft európai uniós forrásból valósul meg.

A sümegi vár Magyarország egyik leglátogatottabb turisztikai attrakciója, amelynek további rekonstrukciós fejlesztésével a helyszín virágkorának képe áll helyre. A fejlesztés keretében egyszerre valósul meg a műemléki értékek megőrzése és hiteles bemutatása, valamint a vár négyévszakos kínálatának továbbfejlesztése.

A Nemzeti Várprogram keretében átfogó koncepció készült a vár teljes helyreállítására és komplex élményturisztikai hasznosítására. Ennek első ütemeként megtörténik a külső udvar keleti épületszárnyának helyreállítása. Az újjáépített emeleti terekben élményalapú vártörténeti kiállítás kap helyet.

A 16. századi váréletet bemutató animációkkal, makettekkel. A földszint helyiségeiben az eredeti funkciónak megfelelően a kovácsműhely, a sütőház, a pék szobája, a reneszánsz kori konyha, a szakács szobája, valamint az udvarbíró szobája enteriőr-rekonstrukciói készülnek el. Ezek a helyiségek a rendezvényhelyszínként is funkcionálnak majd. Ebben a szárnyban kap helyet a várkávézó és az ajándékbolt is.

A fejlesztést követően a sümegi várban statikus és interaktív maketteken keresztül követhetővé válik az erősség építéstörténete, az ott élt püspökök életrajza és a kapcsolódó események. A törökkori végvárrendszer és a várban zajló élet digitális és vizuális elemek segítségével lesz megismerhető.

kiállítás_látványterv_sümeg vár sümeg_vár_kiállításterv

A Balaton-felvidék egyik legszebb részén magasodó sümegi vár legrégibb része az 1290-es években épült. A 14. században, az Anjou-királyok idején épült fel az Öregtorony felső szintje és ekkor erősítették meg a fellegvár falait is. Az erőd végvárrá alakult a török időkben. Nagyszabású építkezéssel még jobban megerősítették a falakat, hogy dacolni tudjon az oszmán hódítókkal. A sümegi várat soha nem foglalták el a törtök csapatok.

A vár jelenleg is közkedvelt turisztikai úti célnak számít, amelyet a Balaton észak-nyugati partjáról is nagy számban keresnek fel. A várban a kiállítások mellett folyamatosak a középkori vári életet megelevenítő bemutatók, programok. Az alapkőletétellel megkezdődő rekonstrukciós munkálatok elősegítik a vár négyévszakos kínálatának további fejlesztését. A zárt terekben létrejövő, a kor elvárásainak megfelelő kiállításon és interaktív élményelemeken keresztül a látogatók megismerhetik a középkori várbeli élet mindennapjait.

A Nemzeti Várprogram keretében műemlék épületeink nemcsak régi szépségüket nyerik vissza, de a mai kor turisztikai igényeinek megfelelő szolgáltatásokkal is várják látogatóikat. A tartalomfejlesztés hatására még komplexebb élményben lehet része a rövidesen megújuló sümegi várba látogatóknak.

A biztonságosan elkerített felvonulási területek kivételével a vár az építkezés ideje alatt is zavartalanul látogatható.

Az alapkövet (fotónkon balról jobbra) Glázer Tamás ügyvezető igazgató, Takács Szabolcs kormánymegbízott, Dr. Virág Zsolt miniszteri biztos, Dr. György István államtitkár, Végh László Sümeg város polgármestere, Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő és Papp Imre a Sümegi Vár várkapitánya helyezték el.

Sümeg